Online-Recepten

Crème brûlée met vanille

Ingrediënten voor 4 personen:
1 eetlepel suiker
2 eidooiers
235 ml slagroom
1 eetlepel vanillesuiker
1/4 theelepel vanille extract
2 eetlepels suiker (om het brulee laagje mee te maken)

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 160° C.
Klop de eidooiers los en voeg hier 1 eetlepel suiker aan toe,
klop goed door tot de suikerkorreltjes verdwenen zijn en het eigeel glanzend is.
Verwarm de slagroom met 1 eetlepel vanillesuiker en het vanille extract in
een steelpannetje op laag vuur,
net tegen het kookpunt aan.
Schenk de warme room bij de eierdooiers
en roer goed door met een garde zodat alles gemengd is.
Verdeel het roommengsel over twee crème brûlée schaaltjes.
Zet deze schaaltjes in een grotere ovenschaal.
Kook wat water in de waterkoker.
Zet de ovenschaal met de crème brûlée bakjes in de oven op het middelste rek.
Vul nu de ovenschaal met heet water, ongeveer tot halverwege de rand van de schaaltjes.
Laat de crème brûlée in het waterbad in de oven in ongeveer 30 minuten gaar worden.
De crème mag nog wel een beetje wiebelen als je de bakjes beweegt, maar moet wel stevig zijn.
Haal ze uit de oven om af te koelen.
Zet de bakjes minstens 3 uur in de koelkast om helemaal koud te worden.
Strooi vlak voor het serveren op elk bakje een eetlepel suiker
en draai de bakjes rond om de suiker goed te verdelen.
Verhit nu met een gasbrandertje
(of in de oven op grillstand) de suiker tot het gaat karameliseren.
Laat daarna de bakjes een momentje afkoelen zodat het suikerlaagje weer hard wordt
en serveer ze.

Crème brûlée met vanille foto